LOU-vre BLOG

LOU-vre blogpost 3 – Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg (Plato)

Guus is er elke dag wel. In haar atelier of gewoon in de winkel. Het is fascinerend om Guus aan het werk te zien. De vele gezichten die ze heeft. Jaloers ben ik op haar veelzijdigheid en creativiteit. En de verwondering roept vele vragen op.  ‘Priegelwerk’, lacht ze, en ze schildert. Roodborstjes bijvoorbeeld. Zorgvuldig verzorgd, mooi, zacht, realistisch.

Maar Guus is de kameleon. ‘Raven zijn lijkenpikkers’ en ‘wolven schilder ik graag’ en ‘het mooiste is iets doen met je handen’….  Uitdagingen. Een vakantiehuis verbouwen in Frankrijk. Hoe groter de uitdaging, des te meer voldoening. Guus kan dat. Ze heeft veel aangepakt, projecten gedaan, en als het einde in zicht is, komt het spook de ‘verveling’ al is dat niet het gepaste woord, ‘dat moet ik niet gebruiken’.

Leegstand Oplossers Utrecht oftewel LOU, dat trok haar aan en liet haar niet meer los.  En ik zou bijna zeggen dat het haar misschien wel de rust gaf waar ze misschien moeilijk aan kan wennen. Elke dag wandelt ze in de Soesterduinen. Een dag is altijd goed gevuld. Sjachie is ze van de regen, en het gevoel van altijd tegenwind. Staan voor je principes.

‘Je zou er bijna weer een auto van gaan kopen’, gromt ze. Guus is betrokken bij natuur en dat hoort bij haar. Net zoals de eenvoud en liefde van het zingen. Guus kan verdrinken in een pakje inpakken, maar zie haar net zo makkelijk een muur slopen in Normandië.

‘Mijn eigen bubbel zit me wel eens in de weg’. En daarom is er ’t LOU-vre. Het zet haar terug op aarde. Ze kan goed in haar ééntje, maar haar verblijf op de Van Weedestraat 97 verruimt haar blik. Soms schrikt ze. Maar het is wat het is. Voorlopig lijkt Guus het anker waarvoor ’t LOU-vre staat.

Ze haalt haar schouders op over geluk, dat is een lastig woord. ‘Gewoon’, zegt ze. Ze is klaar met het gesprek en ja, het was fijn, kort en bondig. De kameleon moet verder.

Peter Bake

LOU-vre blogpost 2 – De meeste mensen deugen

Is een boek van Rutger Bregman. De schrijver is geboren in 1988. Hij kreeg bekendheid door zijn boek Gratis geld voor iedereen, waar hij uitgaat van iedereen een gelijk inkomen. En nee, Rutger is geen luchtfietser. Maar hij is wel van het glas is echt half vol. En die lijn had hij in De meeste mensen deugen geschreven en doorgetrokken. Hij zoekt in zijn boeken naar het ‘goede’ van de mens. En haalt daarin allerlei gevestigde negatieve theorieën overhoop.

En Dirk Fuijckschot haalde dit boek aan.

Dirk komt vaak een ‘lunch’ doen in het LOU-vre. Donderdag is er Soep en Ontmoet, iedereen kan aanschuiven tussen 12-13.30 uur. Het idee is: Myrna verzorgt een voortreffelijke speciale soep voor een klein prijsje, en er is chemie met elkaar.

Dirk is van de overpeinzing, zoekt zijn woorden zorgvuldig en verontschuldigt zich bij voorbaat voor zijn geheugen, waar in mijn denken niets mis mee is. Hij begeleidde en adviseerde bedrijven en ook de krijgsmacht. Het leven in al zijn facetten straalt en hij voelt zich op zijn plaats en vraagt bijna achteloos. ‘Wat trok je zo aan in het boek?’ De nieuwsgierige adviseur is terug, als een automatisme. Ik leg hem uit dat ik getroffen was, dat bijvoorbeeld de bajonet als wapen blijkbaar bijna nooit werd gebruikt. De angst om hem te gebruiken. Fundamenten van de geschiedenis worden eigenlijk herschreven. De mens is niet zo slecht als altijd wordt gedacht.

Ik verontschuldig me. Maak nog een cappuccino voor hem. Hij vraagt of de muziek even uit kan, en speelt nog wat piano. Bijzonder, denk ik, dit maakt het LOU-vre mooi, laagdrempelig en warm.

2 jaar vanaf 3 februari, dat is ook bijzonder. Happy Birthday!

Een dag die gaat worden gevierd. Neem even tijd om langs te komen. De shop is open, de koffie vers, er zijn diverse demonstraties (in positieve zin 😉, luister naar de Eemmeerminnen op zaterdag en Franse chansons van Rendez Vous op zondag. Bien venue!

Peter Bake

LOU-vre blog 1 – De Makers die anders doen. Voor mensen die geloven dat het anders moet

Creatief ontmoeten en verbinden is een van de slogans van ’t LOU-vre Soest. Daarom horen de Seas Socks, de Wigglestep-sokken, gemaakt in de meest duurzame fabriek op sokkengebied, en de North Sea Farmer-sok, drie sokken voor de prijs van 2, gemaakt van een percentage zeewier opgevangen in de zee bij de windmolenparken, alle in de shop van ‘t LOU-vre.

Op de foto ben ik samen met mijn dochter Britt die 31 september bevallen is van een dochter, en mij zodoende tot het leger van de opa ’s van deze wereld doet behoren. Vandaag doe ik de aftrap voor een terugkerende blog waarin ‘t LOU-vre, zijn ondernemers, bezoekers, en alles er omheen centraal zal staan.  Het is wat anders dan wat jullie gewend zijn misschien, maar hoop dat jullie het kunnen waarderen.

De Makers die het anders doen. Voor de mensen die geloven dat het ook anders moet

Toen Eric Roosen zweeg, was er een stilte. De stilte van laten bezinken. Een jonge Eric van ‘entertainer’ op een cruiseschip, van eigenwijs en toch naar Amerika gaan. En teruggaan omdat de familie riep, en toen, voor een groothandel van sokken te werken om vervolgens zelf die stap te maken, en waar hij tot inzicht kwam en dat de natuur sterker was en moest zijn, dat had hij als boerenzoon toch wel meegekregen, en werd er ook ingepompt door zijn vader.

Toen hij het kantoor verbouwde, ontwierp hij zijn eigen warmtepomp, zorgde voor extra verwarming door mos en groen op het dak van zijn ‘koepel kantoor’, en drinken we koffie in de door zon overgoten tuin.  Het hart van het kantoor. De buitenlucht. Hij had bezorgd verteld over de productieketen. Trots over de stichting Healthy Seas, waarbij hij vertelde hoe de natuur de praktijk kan helpen. Hoe van visnetten een garen kan worden gemaakt, en te combineren over wat ie totaal beheerste ‘dé sok’. 

Duurzaam was het en is het. Aan Britt vroeg hij of ze weleens op Tomorrowland was geweest en nee, dat was ze niet maar ze kende het. Wie kende het niet?  Het plastic wat daar na dagen festival werd achtergelaten was hem een doorn in het oog. Hij nam contact op met de organisatie of hij het plastic mocht verzamelen en ja dat mocht. Hij beloofde dat ie er sokken en vlaggen van zou maken voor de volgende. En zo geschiedde het.

Hij lachte wat. Begreep dat ie een monoloog had afgestoken die ongeveer 2 uur had geduurd.

En zo werden Britt en ik gefascineerd door het credo ‘De makers die het anders doen. Voor de mensen die geloven dat het ook anders moet’. 

En dat credo sluit precies aan bij ‘t LOU-vre.

Peter Bake